Faceți căutări pe acest blog

Apel Umanitar !!!

joi, 28 octombrie 2010

New Generation : RADEON HD6800 - series

In urma cu un an, producatorul american AMD a reusit prin lansarea seriei de placi video ATI Radeon HD 5800, de altfel si primele solutii grafice ce oferea suport DirectX 11, sa impresioneze prin dedicarea dezvoltarii procesoarelor grafice menite sa ofere performante din ce in ce mai mari. In ultimul an, producatorul a lansat foarte multe modele de placi grafice dedicate atat unitatilor desktop cat si notebook-urilor.
In aceasta toamna, AMD va lansa o noua familie de placi video, AMD Radeon HD 6000, serie ce va purta numele de cod Northern Islands, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa fie lansate pe piata primele modele din aceasta familie, seria AMD Radeon HD 6800, cunoscuta si sub numele de Barts.
La fel ca si seria Radeon HD 5800, noua familie de solutii grafice oferita de catre AMD aduce o serie de noutati menite sa imbunateasca performantele obtinute pana acum. Astfel, AMD Radeon HD 6800 va oferi utilizatorilor sai suport pentru cea de-a doua generatie DirectX 11, noii conectori HDMI 1.4a si miniDisplay Port 1.2, o imbunatatire a theard management-ului cat si noile tehnologii EyeDefinition, EyeSpeed si EyeFinity, tehnologie de care a beneficiat si seria Radeon HD 5800. Noutatile aduse de AMD Radeon HD 6800 vor creste de pana la doua ori performantele obtinute cu vechile serii  ATI.
Cum am mentionat deja, primele doua modele urmeaza sa fie lansate la sfarsitul acestei saptamani, este vorba despre AMD Radeon HD 6850 si AMD Radeon HD 6870. Din punct de vedere al conectorilor, 2 porturi miniDisplay Port 1.2, 1 port HDMI 1.4a si 2 porturi DVI, cele doua modele sunt identice, diferentele aparand bineinteles cand vine vorba de dotarile tehnice. Totodata, cele doua modele au fost construite folosind aceiasi tehnologie ca si in cazul seriei precedente, tehnologia 40nm si se asemeana si din punct de vedere a bus-ului de memorie, ambele avand un bus de 256 de biti cu latime de banda 4 Gbps.
Primul model, AMD Radeon HD 6850, bazat pe nucleul Barts PRO cu 960 de shadere, dispune de un procesor tactat la 775 de Mhz iar datorita arhitecturii ce beneficiaza de 960 de procesoare stream,  Radeon HD 6850 beneficiaza de o putere de calcul la fel de mare ca a generatiei trecute, 1.5 TFLOPS. AMD a decis ca Radeon HD 6850 sa dispune de o memorie de 1 GB DDR5 si a acordat foarte multa atentie si consumului, astfel, in timpul folosirii placii, consumul va atinge 127 W in timp ce in stand-by placa video va consuma doar 19W.
Spre deosebire de fratele sau mai mic, AMD Radeon HD 6870 este ceva mai puternic. Modelul HD 6870 este construit pe nucleul Barts XT si beneficiaza de un procesor tactat la 900 de MHz  si de 1120 de procesoare stream. Totusi, cele doua modele se aseamana atunci cand vine vorba de capacitatea de memorie, 1 GB GDDR5, si a consumului in stand-by, AMD Radeon HD 6870 consuma doar 19W, in timp ce in momentul folosirii, consumul creste pana la 151 W.
Odata cu lansarea noii serii de placi video, AMD a ridicat stacheta mai sus, urmand ca in scurt timp sa avem parte de noi modele ce vor implementa noi tehnologii.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu